Whatcom Community College: Phyllis & Charles Self Learning Commons

Whatcom Community College

Bellingham. WA

An integral part of the Whatcom Community College campus, the Learning Commons building serves as a learning center and library for media services, computer labs, study rooms, and event space. The Learning Commons open space sites the building strategically, as a defining edge and a continuation of the campus’ quad. The open space provides a flexible lawn with plazas for events, while groves of trees frame views from the building’s interior, eastward towards of the North Cascades. A crushed stone pathway links to a pathway in a garden playfully named the “Hobbit Forest” which connects the site to Cordata Parkway. The landscape integrates existing trees including a circular grove of English Oak trees surrounding a boulder, referred to fondly as the “Druid Circle” on campus. The third-floor green roof terrace includes space for large group gatherings and outdoor classrooms with views of Mt Baker. HBB’s scope included schematic design through construction documents, team coordination, LEED documentation, specifications, and cost estimating. The project achieved LEED Gold certification.

VIEW IN GALLERY